Există titluri care, prin puterea lor de evocare, se pot substitui unor conţinuturi întregi (deja existente sau nu, acest aspect fiind mai puţin important).
Să luăm în considerare, de exemplu, o carte: „Petre Ţuţea: Between Sacrifice and Suicide”. Fără să o fi citit şi fără, măcar, să o deschidem, numai acest titlu (subtitlul, în primul rând) ne-ar putea provoca la o serie de întrebări şi speculaţii:
Oare un sinucigaş ar regreta că nu şi-a pus, înainte, problema sacrificiului?
Dacă cineva crede că totul este pierdut, de ce nu s-ar sacrifica pentru o altă persoană – sau pentru o idee? Probabil că oricine, având de ales între o moarte jalnică şi una cu viaţa pe buze, ar alege-o pe cea de-a doua.
Sau, mai bine, de ce nu şi-ar sacrifica propriile gânduri negre?
În loc de a abandona cu totul acţiunea, ce ar fi dacă s-ar gândi să schimbe totul?
Decât să încerce să renunţe la lume cu preţul propriei dispariţii, cum ar fi dacă s-ar descotorosi dintr-o smucitură de lumea care, iată, a ajuns să-l dirijeze din interior prin slăbiciuni sufocante, autoamăgiri vremelnice dar atât de numeroase, şi avalanşe de consecinţe nefaste?
Dacă, în locul fricii comode dar letale pentru propria persoană, dintr-o altă frică, aceea de absoluta singurătate, şi-ar îndrepta privirea pentru o clipă spre alţii, spre „celălalt”, măcar ca strategie de ignorare a propriilor probleme?
Avem de a face aici cu două atitudini extreme: una paralizată de trecut şi aflată sub imperiul sentimentelor provocate de acesta (trecutul, oricum, e mort) şi alta, prin care căutăm să privim şi să simţim spre viitor.
Cineva spunea că „aspectul căruia îi acordăm atenţia are tendinţa să se dezvolte în viaţa noastră.”
Să nu ne lăsăm privirea hipnotizată de fotografia unei singure clipe ce încearcă să îmbrace cu o peliculă înşelătoare valoarea totului; tabloul în întregul său nu presupune numai trecutul, ci şi viitorul, unde, teoretic, totul este posibil – inclusiv reinterpretarea şi înţelegerea trecutului dintr-o cu totul altă perspectivă – una superioară.
Întotdeauna binele, fie că e vorba de contemplaţie (rugăciune), fie de acte, va genera un feedback înălţător, în vreme ce răul acceptat va încerca să ne amorţească tot mai mult, întru deznădejde.
Din punct de vedere filozofic (efigia „Petre Ţuţea” din titlul mai sus amintit oferind o lămurire suplimentară contextului), se poate spune că semnificaţia sinuciderii nu este altceva decât afirmarea definitivă a morţii ca esenţă a existenţei, în vreme ce sacrificiul presupune căutarea neobosită a esenţei vieţii dincolo de victimizare, deznădejdi şi afirmaţii sterile.
Dar să nu credem că antagonismul sinucidere-sacrificiu există doar în aceste forme extreme… Miza este cu mult mai mare! Aceste două reacţii – atât de opuse încât este de mirare că pot coexista în aceeaşi lume – sunt angajate într-o acerbă, dar tăcută şi permanentă luptă în mintea fiecăruia dintre noi, în căutarea supremaţiei – o luptă pentru procente.
Unii renunţă la practicarea principiului binelui sau capitulează în faţa unor idei dăunătoare motorului vieţii care nu este altul decât sufletul, cel ce se străduieşte din răsputeri să le susţină, sărman sclav maltratat, întregul eşafodaj al satisfacţiilor la care ţin atât.
Unii mor „pe bucăţi”, unii mor trăind, alţii „îşi sinucid” şansa de salvare, încrederea sau optimismul; iar cei mai mulţi îşi sinucid zâmbetul.
Însă tocmai cu un zâmbet ne putem smulge din coşmar, o dată ce ne-am dat seama că am fost victima unei farse groteşti în care monştrii care ne bântuie nu sunt altceva decât siluete supraproporţionate de furnici.
Şi ca să scapi cu totul de furnici e de ajuns să-ţi descleştezi mâna de pe băţul pe care l-ai înfipt în muşuroi.
Pingback: albastru de … rezistenta | albastru de...
Suicidul, e autonon și totalitar astfel că, unele considerente precum a muri pentru cineva/ ceva devin nule; moartea însăși devine sistem existențial, direcție, scop, destinație. ,,Demisia din omenire” nu e nicidecum întâmplătoare, nu presupune poate nici moartea viscerelor, a sângelui și nici uciderea zâmbetului, speranței, optimismului; a fi ,,mort pentru lumea aceasta” încetează a fi un titlu, sau certitudine temniță ci propia ispășire. Să nu uităm totuși puterea sacrificilui în suicid. Puțini sunt cei care îți pot opri sistolele cu lacrimi în ochi, pot coborî de pe scenă și striga ,,Numai vreau”< asta înseamnă parcurgerea unui drum cu tălpile sângerând. Cred că o să scriu ceva despre. Mă rog. Înterpretări sunt felurite și subiective, aș propune însă ,,Pe culmile disperării" de Cioran. Suicidul vine din moartea vieții în tine, pierderea ,,naivității genetice" și trecerea dincolo de decor. Nu e vorba nici de optică, de perspecitve, raportare greșită ș.a., e vorba despre suferință pură, neînțeleasă, scotere din buzunar a condamnării la moarte și înghițirea ei. Oamenii care mor singuri sunt niște sfinți păcătoși pentru unii, dar suflete ce se îndreaptă spre moarte de fapt. Demn. Nu urmează Marele Spectacol ș nici replicile. Sunt regizori! Numai bine.
P.S. E o exprimare subiectivă a punctului de vedere a cărei menire nu e nicidecum a leza conținutul articolului!
Se pot spune multe…
– “unele considerente precum a muri pentru cineva/ ceva devin nule” – da, asta se poate intampla la final, dar dacă,înainte, ar fi existat o gândire/atitudine eroică, nu s-ar fi ajuns la respectivul gest extrem. (Deşi nu strica dacă se pune această problema chiar in ultima clipă, ea oferind o soluţie şi o schimbare de direcţie.) Altfel spus, drumul spre o deznădejde din ce în ce mai mare începe cu egoismul, cu ego-ul.
– “nu presupune poate nici moartea viscerelor, a sângelui și nici uciderea zâmbetului, speranței, optimismului”.
Ce am scris în eseu are 2 planuri: unul strict despre sinucidere, adresat probabil unui foarte mic număr de oameni, şi un altul, prin care evocam evoluţia sau procesul acestei gândiri care, pentru marea majoritate, desigur, nu se manifestă în starea finală, ca un proces al dezertărilor de la viaţă, de la cele mai mici până la cele mai mari.
Ba chiar pot spune că primul pas pe acea direcţie îl reprezintă atitudinea de a nu căuta sensul vieţii, dezinteresul în legătură cu acesta. Încremenirea omului, somnul său spiritual este o copie palidă a morţii, pe care o prefigurează.
– Spui: “Sunt regizori!” Ce regizor e acela care ia ceva ce, faptic, există (şi nici măcar nu l-a generat el), adică viaţa, şi îl anulează (declarând astfel, filoyofic, că nu există)? Sau mai pe şleau: ce justificare poate exista pentru crimă?
– Cum adică să nu fie vorba de optică în ceea ce priveşte suicidul? Este evident că sinucigaşul nu crede sau ajungă să nu creadă în suflet, Dumnezeu, Duhul Sfânt, de care se debarasează. Dimpotrivă, îşi va fundamenta credinţele pe nihilism, ateism sau pe satanism etc.
Probabil că una din cele mai importante greşeli de optică este credinţa că există libertate absolută (deci fără cunoaştete absolută). Nu ne putem bucura de libertate absolută necunoscând de unde venim, unde vom ajunge şi mai ales necunoscându-ne pe noi înşine. În condiţiile astea să vii şi să tranşezi problema iremediabil mi se pare nechibzuit.
În articol am privit situaţia ca mecanism de (auto)distrugere prin (auto)convingere, precum şi ieşirea de aici, începând cu minimizarea gravităţii, până la ideile sănătoase care să ne ducă la un progres spiritual şi nu la un regres, regres care de altfel nu ar fi în stare să ne apere de nimic (iar la sfârşit decizia, de fapt, să nu mai fie… obiectivă).
Mie mi se pare de o trufie demonică acel glas care-ţi cere, deşi eşti învins, să-ţi mai şi semnezi înfrângerea, ca pe un soi de pact.
Ideea este că e vorba de o luptă, la nivelul gândului.
Există nişte straturi protectoare în legătură cu suicidul:
– un mecanism propriu sănătos de gândire
– punerea problemei “celuilalt”. Exemplu: “Dar cu copiii mei cum rămâne, cine-i mai întreţine?” sau “Dar mama mea bătrână şi bolnavă..” etc. Asta e soluţia sacrificiului.
– credinţa, chiar formală, rece, dar care la o situaţie extremă te face să nu vrei să te poţi convinge de existenţa iadului. (Este tot sacrificiu, adică renunţi la ceea ce ai dori, de dragul a altceva, străin sau diferit de tine).
– credinţa ca practică, comuniunea cu Dumnezeu (care, culmea, funcţionează, dar numai pentru cine încearcă, şi care oricum adăposteşte omul din start de gândurile periculoase).
Sigur că nu vorbesc acum despre suferinţă, melancolie etc. Toate astea nu sunt rele în artă. Problema e însă când ele înlocuiesc (complet) raţiunea. Când forma înlocuieşte fondul.
Discernământul fără raţiune nu există. Pentru ca cineva să fie gata de fapte negative extreme trebuie ca, mai întâi, să-şi elimine raţiunea, şi în lipsa acesteia discernământul să se bazeze doar pe nişte sentimente copleşitoare.
Oh, poate că nu ar trebuit să îmi exprim punctul de vedere de data aceasta. Însă curiozitatea mă mână să te mai întreb ceva; și ca să fiu concisă și cât mai scurtă(inițial voiam să îți răspund punctual luând fiecare lucru spus de tine în parte)…ai simțit vreodată că ești mort în viață?
P.S. Când o să ne fie foame, sete, frig…dor de Noi și de Iubire, vom înțelege că moartea nu o ținem în buzunar ci o trăim. Găurile în inimă nu pot fi umplute.
O să mă opresc aici. Dacă o să consideri benefic ștergerea comentariilor o să înțeleg. Numai bine!
nu ar fi trebuit *
Nu inteleg de ce spui ca nu trebuia sa comentezi, mie imi pare bine, si imi pare bine si ca am raspuns si eu… Sunt foarte placut impresionat de eleganta ta in ambele postari referitor la posibilitatea pe care mi-o dai sa nu raspund sau la intentia ta de a nu leza articolul… Este drept (nu ai avut de unde sa stii) ca as prefera sa nu-mi explic sau comentez sau apăr scrierile literare, dar aici este vorba de ceva in general folozofic, asa ca mi s-a parut foarte in regula sa dau raspunsuri.
Referitor la intrebarea ta… pot spune ca nu, cu adevarat. O bariera de siguranta nu am trecut-o niciodata, sunt de o alta “rasa” (raportat la problematica asta), am in mine un “foc” si de asemena pareri puternice care sa ma ajute sa minimizez problemele materiale/ emotionale / lumesti, sa le spunem. Imi e foarte clar că ceea ce apartine acestei lumi nu-si poate aroga efectele de calibrul unei cauze ultime sau absolute.
Toate cele bune!
Impresionant text…
“Oare un sinucigaş ar regreta că nu şi-a pus, înainte, problema sacrificiului?”
Eu cred ca un sinucigas este, deja, robit celui rau, in inima lui se da o lupta grea, si daca ajunge sa se gandeasca sa-si ia viata, deja diavolul este pe cale sa castige..
Iar ca sa-si puna problema sacrificiului- ar trebui sa fie om al lui Dumnezeu, sa treaca deja pe taramul binelui. Si atunci- sinuciderea nu isi are locul.
Intre cele doua este o distanta uriasa.. chit ca ambele cuprind moartea, ca final. Tinta schimba totul: iadul sau raiul…
Asa cred…